Popular Posts

Monday, December 17, 2012

Telur Setengah Masak

(Di bawah tajuk Ungku Noh bin Ungku Abdul Majid yang dipos pada 7 Mac 2012, saya telah menulis bagaiman Ungku Noh membantu saya yang dalam kesusahan.  Di bawah adalah pengalaman saya seterusnya di SDBL: Sekolah Datuk Bentara Luar).
 
     Keesokan harinya, Ungku Noh telah siap berpakaian.  Kami meninggalkan rumah untuk ke sekolah (Sekolah Datuk Bentara Luar) lebih kurang jam 7.00 pagi.  Kerja-kerja pejabat bermula jam 8.00 pagi.  Oleh itu, saya terus ke kantin sekolah bersama-sama Ungku Noh untuk bersarapan.  Saya memesan dua biji telur setengah masak dan air daripada tauke kantin (seorang Cina).  Sambil menunggu telur setengah masak siap, kami berbual-bual.  Selepas beberapa ketika, saya merasakan telah menunggu terlalu lama, lalu menanyakan kepada tauke kantin.

     'Sikijap lagi siap,' kata seorang wanita pertengahan umur, barangkali isteri kepada tauke kantin itu.

     Apabila telur setengah masak dihidangkan, saya memecahkan sebiji daripadanya lalu menuangkannya ke dalam mangkuk yang disediakan.  Isi telur yang jatuh ke dalam mangkuk kelihatan masih mentah.  Lalu saya menunjukkannya kepada isteri tauke kantin.  Dia marah lalu menuduh saya menggesanya bersegera menyediakan pesanan seperti yang saya minta, sehingga telur itu tak sempat menjadi setengah masak.  Saya terkejut dengan tindakannya lalu memandang kearah Ungku Noh.  Ungku Noh memandang kepada saya lalu kepada wanita cina tadi, tetapi tidak berkata apa-apa.

     'Tadi saya cuma tanya kenapa lama sangat untuk menyediakan telur setengah masak, bukan saya suruh awak cepat sangat,' saya menjawab tuduhannya.

Ini bukan kantin SDBL, ia cuma hiasan, mengingatkan saya kepada 'kantin', tempat kami pelajar Darjah Khas, Sek. Agama Sungai Raya pergi waktu rehat, tahun 1976
     Ah Soh (wanita cina itu) mengambil semula telur yang telah didihidangkan lalu membuat yang baru.  Kali ini, telur setengah masak yang dihidangkan terlebih pula masaknya, tetapi saya makan juga kerana tidak mahu bertengkar lagi dengannya.  Kalau tidak silap saya, itulah kali pertama dan terakhir saya menjejakkan kaki ke kantin SDBL tahun 1977. 

     Sebulan setengah sesudah itu, saya berpindah ke Sekolah Menengah Rendah Pekan Baru Muar.  

No comments: